Szakfelelős: Dr. Polgár J. Péter egyetemi docens
Tel.: +36-83-545-106, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ:
Szent István Egyetem Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.,
Telefon: (83) 545-190 Fax: (83) 545-200
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Mezőgazdasági mérnök (BSc) szak képzési célja:

Olyan mezőgazdasági mérnökök képzése, akik megszerzett természettudományi, műszaki, mezőgazdasági, és gazdasági ismereteik birtokában a mezőgazdaság termelés, feldolgozás és gazdálkodás területén általános jártassággal rendelkeznek, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

Egy hallgató véleménye a szakról - Szélessy Vivien

szelessy vivienA gazdász gyerek sose kesereg...” - főleg nem a Georgikonon! A mezőgazdaság kiskorom óta életem része, így sosem volt kérdés, hogy mit szeretnék tanulni, a nyíltnapok után pedig az sem, hogy hol. A Georgikon egy nagy család, ahol kitűnő alapokat lehet szerezni a gazdálkodáshoz és persze unatkozni sincs idő. A szakma elsajátítását az oktatás mellett kirándulások, gyakorlatok és egyéb rendezvények színesítik, melyek a legjobb társasági programok is egyben. Az oktatók közvetlensége kiváló egyetemi légkört teremt és hozzájárul a szakmai sikerekhez. Az itt köttetett barátságok pedig felejthetetlenné teszik ezt a néhány évet. Legyél Te is a Családunk tagja, alapozd meg a sikeres jövődet Keszthelyen!

A Georgikon Kar Európa első agrár-felsőoktatási intézményeként 1797 óta foglalkozik agrárszakemberek képzésével a Balaton fővárosában, Keszthelyen. A szakon fontosnak tartjuk, hogy a megszerzett természettudományi, műszaki, vidékfejlesztési és gazdasági ismereteik birtokában a diplomásaink az agrártermelés teljes vertikumában jól használható tudással és gyakorlati ismeretekkel rendelkezzenek.

Végzett hallgatóink sikeresen el tudnak helyezkedni különböző méretű mezőgazdasági üzemekben, saját gazdaságot fejleszthetnek, szaktanácsadásban és egyéb kapcsolódó területen is keresettek. A megszerzett ismeretekkel tanulmányaikat mesterképzésben is folytathatják, a Georgikon Karon erre sok szakon lesz lehetőségük. Alapképzésünkben kiemelt figyelmet fordítunk a mérnöki illetve vezetői feladatok ellátásához szükséges kommunikációs, vezetési és szervezési kompetenciák fejlesztésére, továbbá az önálló gazdálkodáshoz szükséges gyakorlati ismeretek és tudás elsajátítására, utóbbi fejlesztését teszi lehetővé a csaknem 1000 hektáros tanüzemünk.

Meghatározó feladatnak tartjuk a hallgatói tehetséggondozást, mérnökjelöltjeink a meglévő kompetenciáikat fejleszthetik növénytermesztési, állattenyésztési, környezetgazdálkodási (precíziós gazdálkodási) és agrárökonómiai specializáción is, illetve térítésmentesen tanulhatnak szaknyelvet és sportolhatnak is és többféle ösztöndíjprogram lehetősége elérhető. Kiváló kollégiumi ellátást biztosítunk a Pethe Ferenc Kollégiumban. Rengeteg programon vehet részt a keszthelyi gazdász, pezsgő hallgatói élet jellemzi, családias hangulatú, összetartó közösségünket.

A Georgikon Karon indított képzés formája:

államilag finanszírozot vagy költségtérítéses, nappali vagy levelező tagozaton, időtartama minden esetben 6 + 1 félév.

Az oklevél megnevezése, végzettségi szint:

Az oklevél megnevezése: mezőgazdasági mérnök
A végzettség szintje: alapfokozat (BSc)

A képzés helye:

Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely

Felvételi vizsgatárgyak:

kettőt kell választani: angol v. német v biológia v. fizika v. földrajz v. informatika v. kémia v. matematika v. természettudomány v. szakmai előkészítő tárgy*

*Szakmai előkészítő tárgy: építészeti és építési alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek, közlekedési alapismeretek, mezőgazdasági alapismeretek

Elhelyezkedési lehetőség:

Alapanyagtermelő nagyüzemek, termékek és szolgáltatások kereskedelme, feldolgozóipar, közigazgatás, biztosítási üzletág.

A képzés szerkezete:

Általános üzemvezetési és üzemirányítási feladatok a mezőgazdaság teljes vertikumát figyelembe véve: állattenyésztés, növénytermesztés, növényvédelem, ökonómia.

Az oklevél megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú "C" típusú, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga szükséges.

A képzés tartalma, tárgyak típusai:

Természettudományos és mérnöki alapismeretek (matematikai, informatikai, műszaki, fizikai-kémiai, növénytudományi, állattudományi, genetikai és biotechnológiai alapismeretek)

Mezőgazdasági és technológiai alapismeretek (talajtani, agrokémiai, mikrobiológiai, vízgazdálkodási, agrometeorológiai, mezőgazdasági alapismeretek)

Gazdasági és humán alapismeretek (közgazdaságtan, jogi és társadalomtudományi, nemzetközi mezőgazdaságtani alapismeretek, EU - agrárpolitika)

Szakmai törzsanyag

növénytudományi ismeretek (földművelés és földhasználat, növénytermesztés, gyepgazdálkodás, növényvédelem, vetőmagtermesztés, kertészet)

állattudományi ismeretek (állattenyésztés, takarmányozás, állategészségtan és higiénia)

gazdasági és humán ismeretek (humán menedzsment, agrárgazdaságtan, marketing, számviteli és pénzügyi ismeretek, vállalati gazdaságtan, üzemszervezés)

környezeti és minőségbiztosítási ismeretek (környezetgazdálkodás, erdő- és vadgazdálkodás, minőségbiztosítás)

differenciált szakmai ismeretek

Összefoglaló tájékoztató: