Szakkoordinátor: Szabó Péter tanársegéd
Tel.: (+36) 83/545-058, (+36) 30/446-2391, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Képzésért felelős intézet: Szőlészeti és Borászati Intézet
Szakfelelős: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes

További információ:
MATE Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
Telefon: (83) 545-190
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A képzés időtartama és formája:

6+1 félév, nappali és levelező tagozat



A Szőlész-borász mérnök (BSc) szak képzési célja:

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett szőlőtermesztési-borászati, és az ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására. Alkalmasak önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, borászati termékek forgalmazására, valamint mérnöki feladatok ellátására a szakterülethez tartozó irányító, ellenőrző és felügyelő hatóságoknál. A képzés további célja, hogy a BSc szakot elvégző hallgatók megfelelő ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzés keretében történő folytatásához.

A képzés sajátosságai:

A Szőlész-borász mérnök képzés a Dunántúlon egyedülálló helyzetben van, mivel a Balaton borrégió több borvidékének találkozásánál tanulhatnak a Georgikon Campus cserszegtomaji kísérleti telepe (a Cserszegi fűszeres szőlőfajta „szülőhelye”) és a Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet gyakorlati és szakmai közreműködésével. Intézményünkben a szőlészet és borászat elméleti ismeretei mellett lehetőség nyílik a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Ebben a munkában segítségünkre van a gazdag fajtagyűjtemény, ahol a fajták értékmérő tulajdonságaival ismerkedhetnek meg a hallgatók. A Georgikon szőlőültetvényeiben lehetőségünk nyílik a különböző művelésmódok bemutatására, valamint komplett növény- és eszköz háttérrel rendelkezünk a szőlőszaporítás technológiájának bemutatásához is. A borászati ismereteket a családi pincészet méretű pincénkben, az ahhoz illő technológián – kézműves borászat- keresztül oktatjuk.

További információ a szakról...