img_4390-kondorosyelod-250.jpgSzakfelelős: Dr. Kondorosy Előd egyetemi tanár
Tel.:+36-83-545-360, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ:
Szent István Egyetem Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.,
Telefon: (83) 545-190 Fax: (83) 545-200
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Természetvédelmi mérnök (BSc) képzés célja:

A szakon olyan korszerű és komplex ismeretekkel rendelkező, ökológiai szemléletű szakemberek képzése a cél, akik a természetvédelem területén önállóan képesek a felmerülő feladatok felismerésére, megoldásuk irányítására és végrehajtására. Alkalmasak a vállalatok, intézmények felé a természetvédelmi előírások érvényesítésére, államigazgatási feladatok ellátására, állapotfelmérések és hatástanulmányok készítésére, természetvédelmi nevelésre és ökoturizmus szervezésére.

Egy hallgató véleménye a szakról - Pintér Viktória

termv_bscSzámomra a Georgikon volt a legjobb választás, egyszer sem bántam meg, hogy ide jelentkeztem természetvédelmi mérnöknek. Csodálatos érzés a Balaton fővárosában, Európa legrégebbi agrár felsőoktatási intézményében tanulni! A karon minden adott ahhoz, hogy jó szakember lehess: magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatás, tudományos és szakmai programok, jó hangulatú terepgyakorlatok, és mindez egy családias légkörben ! A több száz éves hagyományok és az emlékezetes hallgatói rendezvények meg csak hab a tortán!

A képzés időtartama:

6+1 félév

 

 

A képzés formája:

  • Nappali tagozatos államilag finanszírozott első diplomás alapképzés
  • Nappali tagozatos költségtérítéses első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos államilag finanszírozott első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos költségtérítéses első diplomás alapképzés

Az oklevél megnevezése, végzettségi szint:

Az oklevél megnevezése: természetvédelmi mérnök
A végzettség szintje: alapfokozat (BSc)

A képzés helye:

Szent István egyetem Georgikon Campus, Keszthely

Felvételi vizsgatárgyak:

kettőt kell választani: biológia v. fizika v. földrajz v. informatika v. kémia v. matematika v. természettudomány v. ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy* v. egy idegen nyelv (angol, német) v. szakmai előkészítő tárgy**

*Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: élelmiszeripar ismeretek, építőipar ismeretek, erdészet és vadgazdálkodás ismeretek, faipar ismeretek, földmérés ismeretek, gépészet ismeretek, informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, kertészet és parképítés ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, közgazdaság ismeretek, közlekedés ismeretek, mezőgazdaság ismeretek, mezőgazdasági gépész ismeretek, vegyész ismeretek, vegyipar ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek.

*Szakmai előkészítő tárgy: elektronikai alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, faipari alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek, közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel), közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika), mezőgazdasági alapismeretek.

Elhelyezkedési lehetőség:

A végzett mérnökök elhelyezkedhetnek az államigazgatásban (nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok stb.), nagyobb vállalatok szakembereiként, vállalkozó természetvédelmi szakértőként, hazai és nemzetközi természetvédelmi szervezetek alkalmazottaiként, állatkertek szakembereiként, erdei iskolák és más oktatási intézmények szakoktatóiként.

A képzés szerkezete:

A képzés nappali vagy levelezős tagozaton történik.

Növény- és állattani ismeretek, földrajz, élettelen környezettudományok, gazdasági, növénytermesztési és állattenyésztési alapismeretek, erdő-, vad- és halgazdálkodási ismeretek, jog és szakigazgatás, természetvédelmi ismeretek, élőhelyek és fajok védelme, területkezelés, ökoturizmus, állatkereskedelem, szakmai és terepgyakorlat, továbbá a hallgató érdeklődésének megfelelően választható szaktárgyak.

Az oklevél megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú "C" típusú, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga szükséges.

A képzés tartalma, tárgyak típusai:

Természettudományos és mérnöki alapismeretek (Növényrendszertan, Növényföldrajz- és élőhelyismeret, Állattan I-II., Ökológia, Állatélettan, Talajtan, Éghajlattan, Biostatisztika…)

Természetvédelmi és rokon területi alapozó ismeretek (Általános természetvédelem, Természetvédelmi növénytan- és állattan, Állattenyésztéstan, Halászati- és Vadászati ismeretek Erdészeti alapismeretek…)

Szakmai törzsanyag (Természetvédelmi jog és szakigazgatás, Gazdasági ismeretek, Térinformatika, Dendrológia, Őshonos háziállatok tenyésztése, Élőhely- és fajvédelem, Terepi vizsgálati módszerek…) Differenciált szakmai ismeretek (Gombaismeret, Talajvédelem, Marketing, Szociológia, Védett területek ökonómiája, Invazív fajok ellen való védekezés, Tájökológia ás tájgazdálkodás…)

Szakmai gyakorlat:

A képzés hetedik félévében a hallgatónak szakmai gyakorlatot kell teljesíteni, amelynek időtartama 12+4 hét. Ebből a 4 hét közösen letöltendő szakmai gyakorlat, melyet a 2-6. félév során kerülnek megrendezésre különböző tantárgyak teljesítése után. A gyakorlati idő letelte után a hallgatónak szakmai beszámolót kell készítenie.

Összfoglaló kiadvány: Természetvédelmi mérnök