img 4432 bartosadam 250Szakfelelős: Dr. Bartos Ádám adjunktus
Tel.: (83) 545-340; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ:
Szent István Egyetem Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
Telefon: (83) 545-190
Fax: (83) 545-200
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A képzés formája:

Nappali és levelező tagozaton, állami ösztöndíjas és önköltséges formában.

A képzés időtartama:

4 félév

A képzés célja:

Olyan sokoldalú lovas szakemberek képzése a cél, akik képesek nagyobb lovas Iétesítmények, ménesek telepvezetői, irányítói feladatait ellátni. Irányítják a tenyésztési munkát, párosítási terveket dolgoznak ki, koordinálják a telep életét, ismerve a minőségi tenyésztéshez szükséges takarmányozási és tartástechnológiai irányelveket, biztosítják a korszerű és piacképes lótartás feltételeit, valamint részt vesznek a lovak kiképzésében, tenyész-szemlékre, vizsgákra történő felkészítésében. Ismerik a lovak legfontosabb hasznosítási irányait, a ló- és lovassportok főbb szabályait, lényegét. Adott esetben részt vesznek lovas-rendezvények szervezésében, lebonyolításában. A szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek és informatikai tudás birtokában bekapcsolódnak a létesítmény gazdasági életének irányításába, valamint az adminisztratív munkába.

menes1

menes2

A képzés sajátossága:

Felvételi feltételek: középiskolai érettségi, egészségügyi alkalmasság. Korábbi lovas múlt nem feltétel, de a képzés során előnyt jelenthet. A ménesgazda képzésjelentős lovas gyakorlati ismeretek elsajátítását teszi lehetővé elsősorban a lovaglás, hajtás, kiképzés és lovas oktatás területén. A hallgatók számára lehetőség van jelentős kreditbeszámításra más szakokon. Az oktatás időtartama alatt alkalom nyílik, előre egyeztetett feltételek mellett más lovas szakirányú képesítések (pl.: lovastúra-vezető, lovasoktató, rajtengedély vizsga) megszerzésére is. Többek között ezeknek is köszönhetően az előző években végzettek ménesgazdák jelentős része a lovas ágazatban tudott elhelyezkedni.

Ménesgazda honlap: http://www.georgikon.hu/menesgazda

Összefoglaló tájékoztató: Ménesgazda felsőoktatási szakképzés