img 4432 bartosadam 250Szakkoordinátor: Dr. Bartos Ádám egyetemi docens
Tel.: (+36) 83/545-340; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Képzésért felelős intézet: Állattenyésztési tudományok Intézet
Szakfelelős: Dr. Bokor Árpád

További információ:
MATE Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
Telefon: (83) 545-190
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A képzés időtartama és formája:

3+1 félév, nappali és levelező tagozatA Ménesgazda felsőoktatási szakképzés célja:

Olyan sokoldalú lovas szakemberek képzése a cél, akik képesek lovas létesítmények, lovardák irányítói, ménesek, tenyészetek telepvezetői feladatait ellátni. Irányítják, koordinálják a létesítményben folyó munkát, párosítási terveket dolgoznak ki, részt vesznek a tenyésztési feladatokban, lovak kiképzésében, tenyész-szemlékre, vizsgákra történő felkészítésében, valamint a lovasoktatásban. Ismerve a minőségi lótartáshoz szükséges takarmányozási és tartástechnológiai irányelveket, biztosítják a korszerű és piacképes lótartás feltételeit. Ismerik a lovak legfontosabb hasznosítási irányait, a ló- és lovassportok főbb szabályait, lényegét. Adott esetben részt vesznek lovas-rendezvények szervezésében, lebonyolításában. A szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek és informatikai tudás birtokában bekapcsolódnak a létesítmény gazdasági életének irányításába, valamint az adminisztratív munkába.

menes2
fogathajtas

A képzés sajátossága:Felvételi feltételek: középiskolai érettségi, egészségügyi alkalmasság. Korábbi lovas múlt nem feltétel, de a képzés során előnyt jelenthet. A ménesgazda képzés jelentős lovas gyakorlati ismeretek elsajátítását teszi lehetővé a lovaglás, fogathajtás, kiképzés és lovas oktatás területén egyaránt. A hallgatók számára lehetőség van jelentős kreditbeszámításra más szakokon. Az oktatás időtartama alatt alkalom nyílik, előre egyeztetett feltételek mellett, egyéb lovas szakirányú képesítések (pl.: lovastúra-vezető, lovasoktató, rajtengedély vizsga) megszerzésére is. Ménesgazda végzettséggel a Magyar Lovas Szövetségnél lehetőség van az I. szintű edzői és a futószárazó oktató vizsgák teljesítésére, Többek között ezeknek is köszönhetően az előző években végzett ménesgazdák jelentős része a lovas ágazatban tudott elhelyezkedni.További információk a szakról...