A Szent István Egyetem neve alatt újul meg a magyar agrár-felsőoktatás

Új egyetem jön létre Szent István Egyetem néven 2020. augusztus 1-jén. Az intézmény tagjai a volt Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Az integráció egyik fontos célja, hogy a Szent István Egyetem néven létrejövő új, több tudományterületet felölelő intézmény mezőgazdasági képzése a hazai agrár-felsőoktatás megújításának zászlóshajója legyen.

Mi a teendőm?

Az egyetemi integrációval kapcsolatban sem jelenlegi hallgatóinknak, sem az idén felvételizett diákoknak nincs teendőjük.

Hogyan érinti ez a felvételi folyamatot?

Az idén felvételt nyerő és jelenleg az intézményünkben tanuló hallgatók státusza, az oktatás a 2020/21-es tanévben egységes tanrend alapján, minimális változásokkal folytatódik tovább.

Hova fogok járni ősztől egyetemre?

Az újonnan felvett hallgatók is a jelentkezésükben megadott szakon az eredetileg is tervezett városban, egyetemi épületekben kezdik meg és folytatják majd tanulmányaikat, azzal a különbséggel, hogy az intézmény neve egységesen Szent István Egyetem lesz. Minden városban megmaradnak a campusok, amelyeknek csak a neve módosul a fentieknek megfelelően.

Mi lesz a nem agrár képzésekkel?

Az intézménycsoport tagjai továbbra is megtartják eddigi szakjaikat, képzéseiket. Az új Szent István Egyetem multidiszciplináris intézmény marad, ahol az agrárképzések a választható tudományterületek egy hangsúlyos részét teszik ki a jövőben is.

A Szent István Egyetem intézménycsoportja 2021. január 1-től alapítványi fenntartásúvá válik. Ez a lépés az eddigieknél nagyobb rugalmasságot biztosít a gazdálkodásban, és segít abban, hogy az intézmény a mainál versenyképesebb keretek között működhessen, ezzel pedig tovább tudjuk növelni az oktatás színvonalát.

Az alapítványi fenntartás azt jelenti, hogy csak fizetős helyekre lehet bekerülni?

Ellenkezőleg. A Szent István Egyetemen, több másik, már augusztusban modellt váltó egyetemhez hasonlóan, megmarad az állami finanszírozás és megmaradnak az államilag finanszírozott helyek. Ez a későbbiekben is így lesz. A cél egy versenyképes tudást adó oktatási intézmény kialakítása, amely a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.

Az intézményi átalakítás célja, hogy:

  1. A létrejövő Szent István Egyetem 2030-ra bekerüljön a világ legjobb 30 agráregyeteme közé
  2. Az agrárképzéseken keresztül évente legalább 3.000 diplomásnak tudjunk válságálló, biztos megélhetést jelentő, jól fizető karriert biztosítani a modern mezőgazdaság irányításában.

Ez az átalakítás az elmúlt ötven-hatvan év legjelentősebb agrár-felsőoktatási fejlesztését jelenti infrastrukturális beruházásokkal és a képzési szerkezet modernizálásával.

Az új Szent István Egyetem és campusainak célja, hogy egy magas oktatási színvonalú tudományegyetem létrehozásával, gyakorlatorientált képzési helyekkel az európai felsőoktatási tér meghatározó szereplőjévé váljunk.